2020

Hector Rail Lokförarvardag Hem



Nytt år och som alltid lika spännande att se vad som skulle komma att hända under året! Den 7 januari 2020 besökte jag vårt kontor i Holmsund i Umeå hamn, och passade på att föreviga växlingen där. Dragkraft för dagen var inhyrda T43 246.


Från kontorsbyggnadens altan fick jag se denna fina solnedgång över hamnområdet!


Den 20 januari hade jag ett ärende förbi Värtan och passade på att föreviga personalhuset, som hade försetts med ordentlig Hector Rail-skylt!


841.004 O'Hallorhan har i princip alltid hållit sig i Ånge-Långseletrakten, men för ett kort tag letade loket sig längre söderut för tjänstgöring i Stockholm Exergi-trafiken.


Från Bobergsgatans bro över järnvägen, precis i skogsbrynet till Lill-Jansskogen, har man en tämligen god utsikt över Värtans västra bangård bort mot Värtahamnen. Idag är bangårdens fyra spår "inklämda" mellan Kgl. Tennishallen och Norra länken, men förr bredde spåren ut sig på en betydligt större yta, vilket man kan se bl.a. på denna bild på Digitaltmuseum.


Den 30 januari åkte jag till Hallsberg för att hjälpa till med rastavlösning och lokbyte. På vägen dit fick jag åka med en f.d. SJ-kollega och när vi passerade Katrineholm kunde jag göra en inspektion i farten av Samskip-tåget 42702 som höll på att backas in till terminalen. Notera tankcontainern, lastad med 225/UN 1073 Syre (Oxygen), kyld, flytande. På håll föreföll märkning och etikettering vara i ordning.


Framme i Hallsberg. Lokförare EJ poserar glatt i hyttfönstret. Tack för en trevlig tur!


Framme i Hallsberg klargjorde jag mitt lok 143.061 Valkyrian, som stod på spår 5, t.v. i bild, intill likaledes SJ-blå "syskon" från Green Cargo. T.h. 241.006 Calrissian och avställda 143.059 Fenrisulfven, som senare under våren såldes till Tågab.


Medan jag klargjorde (och felsökte...) passerade SFL-tåget 40981 från Frövi, draget av 441.001 Cyborg.


Efter att ha växlat loket till vagnarna på "U-gruppen" och gjort bromsprov var jag klar att köra ner till...


..."PBG", d.v.s. personbangården, där kollegan ML stod, som skulle köra tåget vidare till Tillberga, dit leveransen av den nya ER1:an gick denna gång.


Den 19-20 februari hade vi i nationella OSPA-gruppen möte i Ånge. En stor del av mötet handlade om ERTMS och vi besökte bl.a. Trafikverkets trafikcentral där, som styr trafiken på Ådals- och Botniabanorna. Det var en en fin kväll, som jag inte kunde låta bli att föreviga!


Den 20 februari åkte vi också med i förarhytten på ett antal tåg. Vi delade upp oss, och jag var värd åt ett par av deltagarna i ett av våra tåg från Timrå till Sundsvall. När vi kom till Timrå pågick ännu lossningen inne på SCA:s massafabrik Östrand.


Här har vi fått växlingsväg från sidospåret in på spår 4 i Timrå. Som synes finns det växlingsdvärgsignaler här.


Det var också premiär för mig att vara signalgivare i system E2. Skillnaden mot system H är hårfin, men en måste ju förstås förstå vad signalpunkttavlorna betyder i växling.


Efter rundgång stod vi redo för avgång mot Sundsvall.


I Birsta fick vi vänta på tågmöte. Här har föraren stannat strax före mellantavla Bia 25. I DMI-skärmen framgår att frisläppningshastigheten är 15 km/h och att det är 10 m kvar till slutpunkten för det tekniska körbeskedet ("EoA"). Det var två mycket givande dagar som gav mig ökad systmeförståelse för ERTMS. Nu återstår en del studier av TTJ och andra trafikregler för system E2 samt några övningsturer och examination, därefter ska jag förhoppningsvis kunna köra själv i system E2.


Infarten till Sundsvall C och gränsen mot system H. T.h. ses bygget av triangelspåret i Nacksta, som kommer att möjliggöra att tåg kan köras direkt mellan Mittbanan och Ådalsbanan utan riktningsbyte i Sundsvall.


Än så länge måste vi dock fortsätta med riktningsbytet. Här har föraren just gjort rundgång med "Vectronen" på "Vreten", alltså den västraste delen av Sundsvall C, och håller här på med att multipelkoppla loken, inför återfärden till Ånge.


Den 21 februari var det säsongspremiär för DN-tåget. Flera av oss arbetade under ett halvår periodvis mycket intensivt med att få tillstånd att bedriva persontrafik i Danmark, liksom att få alla vagnarna godkända för att köra i de långa tunnlarna under Öresund och Stora Bält, men trägen vinner! Några dagar innan tåget skulle gå var allt klart! Även denna gång förbereddes tåget på Älvsjö godsbangård, bl.a. skulle ett par vagnar växlas om. Dragande lok var denna gång 241.003 Organa.


Innan vi kunde växla om vagnarna, skulle någa av dem vattentryckas.


Jag hade flera roller denna dag, bla. var jag signalgivare vid växling.


Det inalles 439 m långa tåget redo för avgång mot Stockholm C...


...dit jag körde via Stockholm N, där vi gjorde rundgång och tvättade av den värsta smutsen på loket!


Framme på "Cst" i det vackra solskenet!


Spännande plattformsskyltning på spår 12!


Strax dags för mig att ge "Avgång" till DN-tåget till Österrike och Venedig! Jag var särskild ombordansvarig, tillika avgångssignalerare, även denna gång från "Cst". Bilden togs av vår fordonsingenjör Petter Hydén.


Uppehåll för påstigande i Linköping.


Vi turades om att köra och vara "ombordare". Jag tog över spakarna i Alvesta och körde ner till Malmö Syd Svågertorp. Det var lite ovant att bromsa med aktiv ep-styrning; tillsättningen är omedelbar och tåget bromsade bra, vilket delvis är en förklaring till att jag stannade lite tidigare än vad jag hade tänkt. Resenärerna var dock förvarnade om att inte alla vagnarna skulle få plats vid plattform.


I Svågertorp blev vi avbytta av våra danska kollegor, som sedan tog tåget vidare genom Danmark. Det var första gången i modern tid som ett privat järnvägsföretag körde persontåg i Danmark, och det är verkligen väldigt roligt att få ha varit med och bidragit till att det blev verklighet! Här poserar vi tre som jobbade på tåget ner till Malmö nöjda och stolta framför loket! Föga anade vi då, att Coronapandemin stod för dörren och vad den skulle innebära...


Två dagar i slutet av februari var jag åter med när en ny klass från MTR Yh Lokförare skulle få öva på att vistas i spårområde, lägga om växlar, liksom lära sig grunderna om rullande materiel och dess delar samt öva på att koppla vagnar. Här ses en av klasserna betrakta en klotväxel i Värtan den 25 februari 2020.


Den 1 mars återkom DN-Tåget från Italien och Österrike. Jag filmade det när det passerade Älvsjö samma kväll och denna bild är en skärmdump från filmen. Ombord hade man vidtagit vissa åtgärder för minimera ev. smittspridning. Norra Italien blev tidigt drabbat av Coronapandemin, likaså Österrike. Huruvida några av DN-Tågets resenärer faktiskt blev smittade är okänt för mig.


Den 13 mars körde jag en ER1-leverans igen. Här ankommer kollegan BTH, som hade kört från Malmö, till Hallsberg pbg. Jag bytte av och körde strax därpå vidare. Loket för dagen var 241.005 Solo.


Innan det var dags för avbyte, hann jag med att kika på dessa rejäla "doningar"; Stadler EuroDual, litt BR 159. Loket är kraftfullt och kan prestandamässigt enklast förklaras med en T66:a ihopbyggd med en Vectron. Det kan alltså köra långt och tunga tåg både på elektrifierade och oelektrifierade sträckor. Green Cargo utförde testkörningarna inom godkännandeprocessen.


I Örebro fick jag vänta en stund på att en "TiB-Regina" skulle hinna undan. Det slumpade sig så att jag fick stanna intill en annan ER1:a.


Framme i Tillberga vidtog sedvanlig växling och inbackning av ER1-enhet...


...och med hjälp av Swedtracs växlingspersonal och dito lokomotor gjorde jag "rundgång" och bromsprov innan avgång mot Hallsberg.


Uppehåll i solen i Kolbäck i väntan på tågmöte.


Kort möte med kollegorna på 441.002 Croft, som var på väg från "I-gruppen" till "stall".


De fick sedan hjälpa mig med inväxlingen av koppelvagnarna till spår 5. Här är inbackningen klar och jag ska strax växla loket till "Sand 2:an"; ett av uppställningsspåren vi har i Hallsberg. T.v. 243.120 Rudolf Wall och på vändskivan 243.112 Gölsdorf.


På grund av pandemin med Covid-19-viruset fick de flesta av oss ställa om våra liv och rutiner. Som "trafiksäkerhetsbyråkrat" var det rätt "enkelt" att jobba hemifrån, men den övriga verksamheten måste ju fortgå. Järnvägstransporter är en samhällsviktig funktion. Den 19 mars höll jag i en utbildning i egenförflyttning i spårområdet, och praktikdelen hölls i Värtan. Samtidigt pågick växlingen i samband med lossningen som bäst. Här ses 021.001 WALL-E och 921.003 Blues sida vid sida i det fina vädret.


Det skojades rätt friskt i många sociala medier om vad "jobba hemifrån" innebar för järnvägspersonal och andra som arbetade i samhällsviktiga funktioner. På hemmakontoret testade yngste sonen och jag min Vectron-modell, till katten Izzys stora skräckblandade intresse!


Klart jag såg till att få köra "lite" också! För att komma i god farligt gods-stämning tog vi fram flera av mina tankvagnsmodeller. Euro-Express-vagnarna fick stå lite åt sidan så länge.


Den 7-8 april fick jag lämna hemmakontoret och komma ut i "verkligheten" igen, vilket var väldigt skönt. Återigen stod en ER1-leverans på programmet. Jag åkte pass ner till Malmö och bytte av den danska kollegan som kört från Padborg intill tornet på Malmö godsbangård.


Jag fick vänta en stund på min avgångstid från Malmö godsbangård, och givetvis passade jag på att ta några bilder. Denna gång var det 241.012 Chewbacca som stod för dragkraften, den 241:a som jag fram till slutet av februari 2020 inte hade lyckats fotografera.


Jag fick avgå närmare en timme för tidigt, vilket innebar att jag fick hålla igen lite bakom ett Pågatåg och stanna på flera ställen i Skåne i väntan på "kör" i signalen eller förbigångar, som här i Lund...


...och i Eslöv...


...liksom i Stehag, innan jag kunde dra på lite mer på vägen upp genom landet.


När jag passerade Alvesta var jag två timmar tidig, mest på grund av bortfallna tågmöten, men jag innan jag släpptes in i Nässjö fick jag stå i Grimstorp i ljuset från fullmånen. Men en knapp timme innan ordinarie ankomsttid var jag välkommen in i Nässjö och här ses ekipaget i med fullmånen en stund efter ankomst.


Efter en god natts sömn på klassiska hotell Högland var det dags att fortsätta upp till Tillberga. Efter klargöring och bromsprov var jag redo för avfärd, och hann ta en bild av mitt tåg och ett av GC:s tåg, draget av Rd2 1119. I skrivande stund har godstrafiken på järnväg klarat Coronakrisen tämligen väl; godstrafiken på järnväg har en mycket viktig funktion att fylla.


Vägen upp mot Eskilstuna och Tillberga gick över gamla TGOJ-linjen från Flen. Jag var tidig och passade på att stanna till som hastigast vid Mellösasjön för en bild, dessvärre i motljus.


Efter avstämning med fjtkl om ett "behovsuppehåll" strax norr om Mellösa, kunde jag stanna till och hälsa på goda vännerna TL och ME, som bor i den fina banvaktstugan No. 25.


Mitt tåg sett från deras trädgård.


Efter förbigång i Hälleforsnäs fick jag ligga bakom en "Uv" och vänta på "kör" bl.a. här vid infarten till Skogstorp.


I "Smedsta'n" blev det välbehövlig kaffe- och glasspaus tillsammans med en tidigare SJ-kollega.


Väl framme i Tillberga skedde rask undanväxling av ER1:an och omväxling av vagnar och lok...


...inför avfärden till Hallsberg. Tillberga var ju tidigare en stor knutpunkt, men idag stannar inga resandetåg här och bangården ter sig rätt överdimensionerad för dagens behov...


Ner mot Hallsberg var det tågkö, och jag fick vänta en stund bl.a. i Kumla med sitt säregna stationshus...


...liksom vid infartssignalen till Hallsberg (i sedvanlig ordning!) intill rälsverkstaden på Sannahed. Väl framme i Hallsberg fick jag hjälp med inväxlingen av kollegan JB, och sedan kunde jag ta pasståget hem...


...som var en ER1:a. Det var första gången jag åkte med en sådan som resenär, annars har jag ju mest dragit runt med dem!.


Favorit i repris! Den 23-24 april lämnade jag ånyo hemmakontoret för ännu en ER1-leveranskörning. Jag åkte pass ner till Malmö och bytte av den danska kollegan som kört från Padborg med "social distansering" på Malmö godsbangård.


Det var en varm vårdag och en fin vårkväll! Det är alltid något speciellt med blommande rapsfält tycker jag, som här mellan Tornhill och Örtofta.


På grund av stopp i trafiken vid Stehag som berodde på ett stillstående tåg fick jag stå i Eslöv. Efter en stund kom norrgående SFL-tåg också och ställdes upp på spåret intill.


Jag körde 241.008 Galore dennna kväll, uppkallad efter "Bondbruden" Pussy Galore från filmen Goldfinger. SFL-tåget drogs av "143-multen" 143.061 Valkyrian och 143.039 Berserk. Till sist öppnades trafiken igen och även om jag var 111 minuter sen när jag lämnade Eslöv blev jag inte mer än 41 minuter sen till Nässjö, tack vare en hel del "luft" i körplanen. En hel del förbigångar bortföll, mycket på grund av inställda resandetåg i Coronapandemins kölvatten...


Utsikt från hotellrummet i Nässjö på morgonen den 24 april. Jag hade onekligen god möjlighet att övervaka mitt tågsätt!


Här ses en av koppelvagnarna; Habfis D-RADVE 87 80 2797 004-4 med sitt höj- och sänkbara automatkoppel. RailAdventure har specialiserat sig på specialtransporter (sic!) och har anpassat sina lok och vagnar för att kunna dra alla möjliga olika typer av fordon.


En kort stunds väntan vid infarten till Mjölby. T.h. Svartån.


Möte med ett av GC:s fliståg i Mellösa.


Framme i Gredbydepån i Eskilstuna lite senare samma dag.


Här vidtog en del växling; rundgång med loket, undanväxling av den ena koppelvagnen, spänningstagning på ER1:an och undanväxling av den till spår 34 (t.v.), samt ihopkoppling av koppelvagnarna igen. Ferm expedition präglade detta och jag var klar för avgång långt innan avgångstid.


På vägen till Hallsberg fick jag ånyo vänta på möte i Mellösa.


Eftersom jag var närmare två timmar tidig, fick jag vänta en stund i Flen på att få komma ut på Västra stambanan; ett antal tåg skulle passera först, bl.a. MTRX tåg 2039.


Väl framme i Hallsberg fick jag hjälp med signalgivning och inväxling till spår 5 av den lokförare som hade depåtjänst denna afton. Därefter återstod endast passresa hem till Stockholm i ett "coronatomt" X 2000-tåg.


Den 11 maj fick jag lämna hemmakontoret för att hjälpa en tekniker som behövde komma in i våra lokaler i Värtan. Det var trevligt med en liten utflykt i dessa Coronatider. Ett stilla lågsäsongslugn låg över driftplatsen. Dagen därpå kördes de sista vagnarna iväg för uppställning över sommaren.


Dagen därpå åkte jag till Göteborg för årlig lärarfortbildning i TTJ. På vägen dit noterade fick jag möjlighet att göra en "flygande" stickprovskontroll av farligt gods-märkning och -etikettering på ett av våra södergående Samskip-tåg. Jag klev av i Alingsås och filmade tåget när det körde förbi. Klart smidigt! På bilden ses två av de farligt gods-lastade enheterna; närmast containern CNEU 456957-7 lastad med UN 1263 Färg. Framför den gick tankcontainern VODU 933840-7, lastad med 80/UN 2491 Etanolamin.


Den 20-21 maj var det dags för loktjänst igen, enligt känt koncept; åka ner till Malmö, byta av dansk kollega och köra upp till Eskilstuna med ännu en nyleverans av ER1. Denna gång fick jag dock ta mig till Hallsberg först, för att där hämta mitt lok; 143.046 Prins August, som här står t.v. om 241.003 Organa. T.h. 143.060 Jernsida, som jag nog hellre hade kört, eftersom det är så snyggt, men det var planerat för olika nödvändiga underhållsåtgärder. Sedan 143.059 Fenrisulfven såldes till Tågab tidigare i år, är 143.060 ensam om att bära Hector Rail-målningen bland våra ärrade Rc3:or.


Det gällde att passa på! Då körde vid på enkelspåret längs med Skeppsjön mellan Mariedamm och Jakobshyttan, men den röjda skogen t.h. vittnade om kommande linjerätning och dubbelspårsbygge.


I Motala fick jag göra en "halvhalt", p.g.a. envist blinkande signallampa "Urladdning 48 V". Nu var dock allt i sin ordning och loket skötte sig efter att jag öppnat huvudbrytaren och sedan slutit den igen. Loken är ju inte precis nylevererade och har väl en del ålderskrämpor, men Rc-loken är ändå väldigt tillförlitliga.


I Vätteryd mötte jag norrgående SFL-tåg, som jag försökte fånga mellan allt insektskladd på frontrutan. Det är inte utan att man tänker på Depeche Modes fina låt Fly On The Windscreen (Final)!


I Lund blev det ett kortare uppehåll för att släppa förbi ett pågatåg. Jag tog tillfället i akt för att hjälpligt göra rent frontrutan.


Väl framme i Malmö vidtog en välbehövlig rast och en rejäl promenad in till Malmö C och tillbaka. Sedan fick jag vänta en bra stund på tåget från Danmark, som blev försenat p.g.a. nedriven kontaktledning i Danmark. Under tiden kunde jag betrakta rangeringen från förarhytten, där jag stod på "Pistolen".


Ett av våra norrgående Samskip-tåg passerade också, och jag fick en trevlig pratstund med förarna som bytte av varandra.


Till sist kom mitt tåg också, och jag kunde växla ut till vagnarna. Efter lokbyte och förkortat genomslagsprov av bromsen var jag redo för avfärd, närmare fyra timmar försenad. Ett växelfel i Arlöv gjorde att jag fick vänta ytterligare en stund innan jag kom iväg...


Det var en vacker försommarkväll! Jag stannade faktiskt till strax norr om Bodafors, där Södra stambanan korsar Storesjön på en bank. Sådana stunder är värda allt besvär!


Efter välbehövlig nattvila i Nässjö, klargöring och och bromsprov fortsatte jag vidare norrut mot Eskilstuna. Här ses mitt ekipage redo för avfärd.


Strax norr om Nässjö ligger containerterminalen i Gamlarp, en av dem vi kör till/från i Samskip-trafiken. Här var det lämpligt att göra retardationskontroll, d.v.s. säkerställa att tågets bromsförmåga är densamma som jag hade matat in i tågskyddssystemet (ATC). Inne på terminalen höll man som bäst på att växla om vårt 241-lok.


Det verkar vara tradition att få "hänga" en stund vid infarten till Mjölby, så även denna gång!


Mellan Katrineholm och Flen fick jag "gå på höger" för att släppa förbi...


...SJ:s regionaltåg 278, som hade mer bråttom än jag.


I Flen fick jag vänta på södergående "Uv", vilket passade ypperligt, eftersom jag vid det laget hade blivt rätt "glassnödig"!


Framme i Gredbydepån i Eskilstuna senare samma dag.


Här vidtog sedvanlig växling. Det är rätt "spexigt" att ER1:an är fullt körklar och därför växlades undan för egen maskin. När det var klart fick jag hjälp med signalgivningen när jag skulle backa tillbaka till den andra koppelvagnen av SJ-föraren som hade växlat undan ER1:an.


På vägen till Hallsberg fick jag vänta på tågmöte i Mellösa, och strax innan hanna jag i låg fart hälsa på vännerna i banvaktsstuga 25.


En månad senare var det dags för mig att lämna hemmakontoret för nästa leveranskörning. Här ses mitt ekipage, godståg 41012, på Malmö godsbangård redo för avgång mot Nässjö den 21 juni 2020. Denna gång stod 241.011 C-3PO för dragkraften.


I Vätteryd fick jag "stå åt sidan" en liten stund för förbigång. Det hade börjat regna så smått.




I Hässleholm fick jag vänta på att Snälltåget skulle korsa min tågväg. Denna dag framfördes tåget av BK, en nestor i branschen som jag har lärt mycket av.


Det var inte lika fint vid Storesjön som när jag körde sist, men det är en fin utsikt ändå!


Framme i Nässjö enligt tidtabell vid 23-tiden i den ljusa sommarkvällen.


Dagen därpå fortsatte resan mot Eskilstuna. I Boxholm blev jag förbigången av SJ:s X 2000-tåg 20526. Denna bild tog jag strax efter att tåget passerat.


Även i Mjölby fick jag vänta en liten stund på korsande pendeltåg.


Det är sällan man får se foton av tåg man själv kör, men det händer. Här ses mitt tåg vid Södra Berga mellan Mjölby och Mantorp. Foto: © Tobias Jäderup.


I backen upp genom Kolmården efter Åby mötte jag södergående Snälltåget 13941 mellan två av Graversforstunnlarna.


Ju närmare Eskilstuna jag kom, desto bättre blev vädret. I Hållsta fick jag vänta på en mötande "Uv".


Framme i Gredbydepån i Eskilstuna.


Efter lite växling stod mitt tåg redo för avgång mot Hallsberg.


Innan avgång hade jag rast, och hann med en liten promenad på området. Vid lokstallet stod Stadler EuroDual-loken 159 002 och 001, som Green Cargo då testade. Senare under året sattes loken i trafik i Green Cargos trafik i Norge.


Som sig bör (?) fick jag vänta på möte med "Uven" i Mellösa.


Framme i Hallsberg. Här fick jag vänta en liten stund på min signalgivare innan vi kunde växla in vagnarna "bakom 303" på "Stallfemman" och jag därefter växlade loket "i stall".


Knappt hade jag gått på semester, så efterfrågades mina tjänster i trafiken! Det är alltid en utmaning för planeringen att hantera det faktum att alla ska få ut sin lagstadgade semester, samtidigt som produktionen inte går ner nämnvärt, dessutom "kryddat" med banarbeten och tillhörande omledningar som är extra resurskrävande. Eftersom jag vid det här laget var väl förtrogen med ER1-transporterna och jag inte hade något planerat den aktuella dagen, så ställde jag upp. Denna dag hämtade jag tåget i Nässjö, och det stod på ett annat spår än det normala vi beställt, varför jag fick börja med klargöring, bromsprov, växling och rundgång innan jag kunde köra iväg norrut. Ovanpå det var mitt pasståg till Nässjö 1,5 timme försenat redan från Stockholm, så jag avgick fyra timmar sent från Nässjö... Här ses ekipaget på spår 64 strax innan jag växlade till det spår där jag kunde gå runt.


Kombinationen av sth 100 km/h och försening innebar som brukligt att jag fick stå "åt sidan" på olika driftplatser för att släppa förbi eller möta andra tåg, som här i Kimstad t.ex...


..där jag bl.a. mötte en södergående "Uv". I bakgrunden ses T66E 406, som vi bl.a. använder i körningarna till Skärblacka.


Möte med södergående ståltåg till Oxelösund i Hälleforsnäs.


I Skogstorp passade jag på att fota fina rallarrosor.


Framme i Eskilstuna, endast två timmar försenad, tack var skickliga tågklarerare och en del möten som bortföll. Här vidtog sedvanlig växling och rundgång...


...liksom rast och matinköp, innan jag kunde köra vidare söderut. Precis innan avgång från Eskilstuna började det regna...


...vilket visade sig vara ett rejält åskväder med kraftigt regn och hagel. I Bälgviken fick jag vänta på tågmöte och så småningom drog ovädret förbi och jag kunde våga mig ut igen och fota mitt lilla tågsätt. Det är alltid mäktigt tycker jag med solbelysta motiv och mörk himmel i bakgrunden!


En fin regnbåge blev det också!


I Kimstad mötte jag spärrfärden mot Skärblacka, som ankommit som tåg 40718 från Stockaryd. Som synes har T66:an kopplats till inför avfärden på den oelektrifierade banan mot Finspång.


I Mjölby mötte jag norrgående SFL-tåg 40900, med 143.139 Berserk som ledande lok.


Det blev en fantastiskt fin sommarkväll! I Nässjö hade jag rast, och passade på att fota den fina solnedgången!


Solnedgången över Storesjön sedd genom sidofönstret.


I Moheda dansade älvorna runt mötande norrgående Real Rail-tåg.


Vid Gåvetorp, strax norr om Alvesta samma kväll.


Jag var nere i endast 15 minuters försening när jag passerade Vätteryd då jag blev uppmanad av fjtkl att stanna omedelbart, vilket jag gjorde direkt inne på Tjörnarps driftplats, som ligger direkt söder om Vätteryd. Anledningen var en polisinsats på grund av obehörigt spårbeträdande. Efter ca en timme släpptes trafiken på, och vi fick köra i siktfart mellan Tjörnarp och Höör. Någon person syntes inte till.


Till sist kom jag fram till Malmö godsbangård, och blev avbytt av en av våra danska förare. Efter en promenad till hotellet fick jag en god natts sömn. Dagen efter fortsatte jag min välbehövliga semester!


Den 20 augusti lämnade jag hemmakontoret en stund, för att agera lots åt en förare som skulle till Hagalund. Jag blev upplockad vid plattformsövergången i södra änden av min "hemstation" i Älvsjö. Det var första gången jag såg 241.007 Bond efter att loket återuppbyggdes efter den svåra olyckan i Leese-Stolzenau i Tyskland sommaren 2017. Likaså var det faktiskt första gången jag åkte med loket!


I Hagalund hämtades tvenne "Traxxar"; 119 004 och 010, som skulle transporteras till Hallsberg. Loken hyrdes av Green Cargo och användes i deras trafik i Norge. En period hyrde Hector Rail ett par av systerloken, bl.a. 119 006, gemenligen kallad "Snorloskan", som bl.a. gick i Fortum-trafiken.


Det var också första gången jag åkte över nyombygga "Getingmidjan". På "Cst" hade flertalet huvuddvärgsignaler i södra änden bytts ut mot huvudljussignaler med medgivandedvärgsignaler. Notera att det röda skenet sitter i position 5 i stället för 2, en åtgärd för att öka synbarheten på det röda skenet.


Den nya bron över Norrström är specialbyggd med fästena för växelpartiet färdigmonterade från leverans. En ny växelförbindelse mellan Upp- och Nedspår har också tillkommit, som ses direkt bortom mellansignal Cst 329, som ses mitt i bild.


Tillbaka i Älvsjö lite senare samma dag. Här klev jag av, och kollegan fortsatte vidare mot Hallsberg.


En vecka senare styrdes kosan norrut. Tanken var att jag skulle köra en provkörning med "multade" 921:or i Holmsund. Dock var en av lokomotorerna inkurant, varför provkörningen ställdes in. Här ses en av lokomotorerna, 921.007 Ben Redic Fy Fazan i Holmsund den 26 augusti.


I Holmsund kunde jag också ta mig en titt på "Vectronerna" 243.120 Rudolf Wall och 243.109 Vanderbilt, som senare samma dag skulle dra SCA Logistics-tåget upp till Piteå. Båda loken har fått växlarfotsteg monterade, och det var faktiskt första gången som jag kunde ta mig en närmare titt på dessa.


Jag följde med lokale lokförarchefen och skyddsombudet upp till terminalen i Lycksele, där vi kunde inspektera lastningen.


Vädret var minst sagt omväxlande, och det blev en fin regnbåge över terminalen!


Vi träffade också Trafikverket för att diskutera en utökning av gångbanorna vid linjeplatsen Lycksele timmer. Här ses linjeplatssignalen från Åmselehållet.


Dagen därpå åkte jag först hem, och sedan vidare till Nässjö för en överliggning. Det var en fin utsikt från hotell Högland denna kväll. Ett nordgående Samskip-tåg passerade just när jag tog bilden.


Morgonen därpå bytte jag av kollegan på södergående SFL-tåg 40973. Det var dittills det näst längsta tåg jag har kört (691 m), men inte det tyngsta ("bara" 2226 ton). Tåget drogs av 143.046 Prins August och 143.048 Saga, f.ö. de två lok som drog Hector Rails första tåg i december 2004, då inhyrda från SJ.


Strax söder om Grimstorp mötte jag kollegorna på norrgående SFL-tåg 40972, draget av 441.002 Croft.


Banken över Storesjön bjöd även denna gång på en vacker vy.


Strax söder om Diö mötte jag ett norrgående Samskip-tåg, draget av 241.004 R2D2.


I ett regnigt Hässleholm hade jag rast, och passade på att "stödfurnera". Eftersom mitt tåg var så långt, kunde jag bara stå på spår 19, som är normalhuvudspåret (nedspåret) för södergående tåg.


På grund av inkopplingen av nya dubbelspåret mellan Malmö och Lund, var mitt tåg omlett över Skånebanan, Söderåsbanan och Lommabanan. I Västra Torup fick jag vänta utanför infarten på mitt tågmöte.


En titt i backspegeln mellan Klippan och Kvidinge.


Vid infarten till Teckomatorp fick jag vänta en liten stund, och passade då på att föreviga mitt tåg än en gång.


Möte på den nyanlagda driftplatsen Stävie på Lommabanan.


Väl framme i Malmö fick jag växla om loken, på grund av ett givarfel på "bakloket". Här ses de båda loken 143.046 Prins August och 143.048 Saga på "Pistolen" efter avslutad växling. Sedan återstod ett Teamsmöte med kollegorna på Säkerhet & Kvalitet och passresa hem.


Den 8 september följde jag upp en förare i säkerhetstjänst, i tåg 42706 från Malmö till Gamlarp utanför Nässjö. Här byter vi av den danska kollegan. Tåget drogs denna gång av 241.004 R2D2.


Vi kom fram till Gamlarp i rätt tid, och efter dagöverliggningen promenerade vi ut till terminalen i Gamlarp. En av de sista trailerna höll på att lastas.


Jag passade också på att göra stickprovskontroll av farligt gods-transporten. Dokumentation, märkning och etikettering var utan anmärkning denna gång.


Gamlarpsterminalens växellok STAB TMX 1009, vårt lok 241.004 R2D2 och GC Td 403.


Gamlarpsterminalen från hytten, i samband med att vårt lok växlades fram till elektrifierat spår. Södra stambanans spår ses t.h.


Medan vi väntade på att lastningen skulle avslutas och bromsprovet kunde genomföras, passerade södergående SCA Skog-tåg till Stockaryd, draget av 243.113 Pullman och 142.108 Butler.


Tåg 42705 till Krefeld redo för avgång från Gamlarp en stund senare.


Jag körde den korta biten från Gamlarp till Nässjö, där jag klev av för att ta mig till Göteborg för att delta på ett instruktörsmöte. Det var hittills det längsta tåg jag har kört (719 m). Samskip-tågen är dock i allmänhet inte så tunga; detta vägde 1682 ton.


Den 18 september startade säsongen för Stockholm Exergi-trafiken ordentligt. Dessförinnan hade vagnarna dragits från sin sommaruppställning till Värtan. Mellan två Teamsmöten hann jag med en kort promenad till Älvsjö station för att föreviga tomtåget 43319 till Boxholm, denna dag draget av 143.048 Saga och 143.046 Prins August, med inhyrda T43 229 i transport.


Några dagar senare, den 24 september, skulle jag kolla ATC-loggen på ett av loken i Värtan innan tåget, draget av 143.139 Berserk och 143.046 Prins August, avgick.


Strax därpå kom växlingen från "StEx", med "Walle" sist.


Fina höstfärger började pryda Värtans bangård också!


Den 6 oktober lämnade jag hemmakontoret för att hålla en utbildning på vårt kontor i Hallsberg. Ingången är något anonym, men det är historiska lokaler; fordom byggdes här tröskverk av firman AB Joh. Thermænius & Son.


Jag har under en längre tid ägnat mig åt en lågintensiv kompletteringsutbildning till förare i system E2/E3. Teoriutbildningen är klar, och ett par praktikmoment återstår innan examen. Den 20 oktober fick jag övningsköra i system E3 på Västerdalsbanan. Samtidigt fick jag övningsköra T66 för första gången. Här ses loket under klargöring tidigt på morgonen i Borlänge.


Systemgräns i höstmörkret. I Repbäcken sker skiftet mellan systme H och E3. Allt flöt på fint och här passerar vi driftplats- och systemgränsen.


Framme i Vansbro lite senare samma morgon. Här vidtog växling till timmerterminalen vid Dalasågen...


...som ligger längs Inlandsbanans sträckning mot Mora. Vi passade på att fylla på sand, eftersom det var påtaglig lövhalka.


Några timmar senare hade vintern och snöfallet kommit med besked!


Jag tog en promenad för att "stödfurnera", och utanför stationshuset stötte jag på ångloket SJ K4 1117, som minner om järnvägens ångdrivna historia.


Denna dag fick jag också formell praktik i lastsäkring rundvirke. Jag hade förvisso arbetat en hel del med dessa frågor innan, men inte haft möjlighet att gå den formella utbildningen. Nu är den klar, och jag får köra timmertåg på egen hand! I samband med lastsäkringskontrollen följde lastningspersonalen efter med trucken, och rättade direkt till de avvikelser vi fann.


När lastningen var klar, växlade vi tillbaka till Vansbro stati... ehrm... driftplats, för rundgång och återfärd till Borlänge. Vid bron över Vanån som ses i bakgrunden startar Vansbrosimmet.


Eftersom jag ännu inte hade utbildning på T66, än mindre på radiostyrningen, fick instruktör AE göra rundgången, medan jag förevigade densamma.


På återfärden till Borlänge fick jag övningsköra. Här passerar vi strax utfarten mot Dala-Järna. T.v. f.d. Inlandsbanans linje mot Mora, som alltså idag leder till timmerterminalen vi lastade på.


T66:an var en intressant bekantskap. De är förvisso trånga i både förarhytt och i maskinrummet, men de är goda dragare! I grunden ett amerikansk standardlok med anpassningar för Storbritannien och Norden.


Strax innan Dala-Järna kraschade ombordsystemet. Det i sin tur orsakades antagligen av ett systembromsingrepp mot en hastighetsnedsättning. Det i sin tur berodde på att jag läste av T66:ans huvudledningsmanometer fel, och alltså bromsade för lite i förhållande till vad som behövdes... Efter ett par omstarter kunde vi åter etablera uppkoppling mot RBC, och jag fick också öva på att skriva en ETCS skriftlig order 07 Tillstånd att starta i driftläge "Särskilt ansvar" efter aktivering. Det är ju alltid bra om det händer lite udda saker under utbildningen! Här är vi på rull igen och har gått in i driftläge "Fullständig övervakning" (FS).


Mellan Nås och Björbo korsar Västerdalsbanan Västerdalälven på denna stiliga bro.


Björbo stationshus stod klart 1902 och ritades av Erik Lallerstedt i en blandning av nationalromantik och jugend, och har utvändigt inte förändrats särskilt mycket.


Infartstavlan Mfj 21 i Mockfjärd. Samhället är antagligen mest känt för fönstertillverkaren med samma namn som orten!


Systemgränsen i Repbäcken i dagsljus på återvägen.


Den 6 november fick jag köra en T43:a från Hallsberg till Göteborg. Här ses loket på "Sand-Ettan" vid lokstallet i Hallsberg strax före avgång.


Det var närmare 1,5 år sedan jag körde T43 senast, och faktiskt första gången som tåg i linjetjänst. Så här såg förarplatsen ut i gryningen vid Töreboda.


På väg genom Skövde mötte jag en av kollegorna som kört SCA Logistics-tåget dit.


Efter rasten i Falköping flöt det på bra, och jag kunde köra ända ner till Stenkullen, strax öster om Lerum, innan jag fick "gå in på sidan" för att släppa fram andra tåg. Medan jag väntade där möttes också SJ X 2000 421 och MTRX 2028.


Jag körde loket till Göteborg-Marieholm. För att komma dit från Västra stambanan får man köra över "Skäran" och här passerar jag Gamlestaden strax innan slutmålet.


Framme i Göteborg-Marieholm en kort stund senare. T.h. ses en spårvagn på Angeredsbanan, som i stor utsträckning är byggd på f.d. VGJ.





Därefter fick jag mig en titt på våra nya lokaler i gamla lokstationshuset på Göteborg-Sävenäs. Utsikten över lokstallet var det heller inget fel på!.


Det blev också ett avslutande Teams-möte (på golvet!) med kollegorna på Säkerhet & Kvalitet, innan jag åkte pass hem och tog helg!


Ibland är det tätt på given! Redan den 10 november fick jag, tillsammans med kollega HA från Fordonsavdelningen, köra 143.048 Saga och 143.046 Prins August i multipel från Hagalund till Värtan. Här ses loken klargjorda på spår B18 strax innan avgång.


Utsikt över Brunnsviken från viadukten över Roslagsvägen.


Framme i Värtan en stund senare.


Strax därpå kom växlingen med tomvagnar från Stockholm Exergi. "Walle" var dragkraft, som sig bör!


Den 16 november styrdes kosan åter till Göteborg, för att examinera ett antal förare på T43 inför den kommande trafiken för Södra skogsägarna.


Efter avslutad examination och växling, fick föraren och jag skjuts tillbaka med BJs V3 47. Det skiljer bara ca 10 år mellan loken, men det t.v. är alltså museilok, medan det t.h. ännu används i kommersiell trafik...


Vid tågplaneskiftet den 13 december tog vi över rundvirkestransporterna åt Södra skogsägarna. Timret hämtas på ett flertal terminaler i Sverige och Norge och körs till bruken i Värö och Mörrum. Jag var endast sporadiskt inblandad i uppstartsprojektet (t.ex. examinationen ovan), men har givetvis följt det "från sidan" med stort intresse. Alla inblandade kollegor ska ha en stor eloge för allt jobb de lagt ner på detta! Här ses ett av de första tågen lossas i Mörrum på luciadagen den 13 december. Notera att Vectron-loket nu (till sist!) fått namnet påklistrat! Foto: © Mikael Lilja.


Den 18 december fick jag lämna hemmakontoret och ge mig ut i "verkligheten" igen; 243.111 Baldwin skulle köras från Kil till Hallsberg för underhåll. Här har jag klargjort loket och var redo för avgång som tåg 61154.


Vem har sagt att det ska vara enkelt att vara lokförare? Trafikreglerna i TTJ medger förvisso att en signal kan placeras mellan korsningen och tungspetsarna i en växel, och därmed gälla för båda spåren. Men här gäller signalen inte bara mig på spår 12, utan även spår 11 t.h. om mig! Notera att växeln bortom signalen ligger fel! Ur ett MTO-perspektiv (Människa-Teknik-Organisation) är detta rent förkastligt. I bästa fall lyckas vi järnvägsföretag lära ut dylika lokala "specialare" (Kil har f.ö. ännu ett gammalt ställverk) till vår personal, men riskerna ökar betänkligt när det kommer "utsocknes" som inte har samma platskännedom som de som normalt arbetar på platsen.


I Karlstad med omnejd har det skett, och sker, stora bangårdsombyggnader. Numera finns t.ex. möjlighet att mötas på gamla Karlstad östra (en gång i tiden låg här en rätt omfattande smalspårsbangård, tillhörande NKlJ), vilket gällde även mig! Här ses Värtan-kollegan med tåg 40115 på väg mot Norge för att hämta mer flis åt frusna stockholmare!


I Björneborg fick jag stå åt sidan en stund för att möta ett par västgående tåg.


Likaså fick jag vänta en stund i Laxå på att få komma ut på "Stora Banan" (Västra stambanan).


Strax väster om Vretstorp mötte jag kollegan som körde 243.221 på väg till Skövde för att hämta SCA Logistics-tåget till Holmsund.


Jag fick vänta en stund vid infarten till I-gruppen på Hallsbergs rangerbangård, eftersom kollegan som ankommit med "Frövi-släpan" höll på att växla loken till avgående SFL-tåg mot Malmö. Närmast ses 143.139 Berserk.


Sedan fick jag besked att jag skulle lämna loket på "Hall-1:an", men det visade sig vara fel...


...varför jag fick komma tillbaka och växla loket till lokstallet istället! Det var en nyttig övning; det är lite speciella förhållanden i lokdepån och en del att tänka på när man inte är van.


Ett tjänsteärende förde mig till Värtan på juldagen. Kollegan var precis klar med lossningen och jag passade på att föreviga 021.001 WALL-E och 921.003 Blues i det ymniga snöfallet.


I mellandagarna tjänstgjorde jag i det nya Södra-upplägget några dagar. Dels fick jag egen plats- och linjekännedom, dels var jag körlärare. Den 27 december följde jag med kollegorna på tåg 46765, som denna afton drogs av 243.118 Kruckenberg. Förarbytet skedde i Gamlestaden.


Dagen därpå var jag körlärare åt en av våra nyanställda i tåg 46701. Här har vi fått "stå åt sidan" för förbigång i Lekarekulle. Dragkraft var även denna dag 243.118 Kruckenberg.


Den 29 december var jag återigen i Värö. På bilden höll avgående tåg på att växlas ihop med 243.114 Heusinger von Waldegg, radiostyrt i "DPM-läge", även kallat "Extra Mile".


Efter "utflykten" till Göteborg med omnejd, blev det en kort "vända" till Värtan på årets näst sista dag, för att lämna mina växlarkläder och några andra göromål. Jag passade på att föreviga de uppställda 143- och T43-loken och vagnarna på Värtans östra bangård, framför det fina f.d. stationshuset. Närmast ses 143.060 Jernsida. Denna bild får avsluta denna exposé genom det märkliga året 2020.

Hector Rail Lokförarvardag Hem


Senast uppdaterad: 2023-11-06
Webbmästare Johan Hellström
© Johan Hellström 2004-2023